stage

Tot vijf maanden geleden vond ik stage een beetje een vies woord. Het is een onvermijdelijk onderdeel binnen je studie, want enorme hoeveelheid studiepunten, maar het heeft niet een opperbeste reputatie. Het is zo’n dingetje wat menig student liever aan zich voorbij laat gaan, waaronder ikzelf. Simpelweg om de reden dat je vaak niet het gevoel krijgt deel uit te maken van een bedrijf. Maar toen was daar in60seconds op de portfolioavond van de Willem de Kooning Academie. En daar onstond, tijdens een indrukwekkende presentatie van Marlies en Esther, de uiteindelijke missie om op één specifieke plek mijn stageperiode te volbrengen: bij in60seconds.

Ik had me voorgenomen om me op een stagebedrijf te concentreren waar de nadruk niet ligt op het stagiaire zíjn. Een plek waar de tijd relatief snel zou gaan en ik vooral veel mocht uitvoeren. Vervolgens ging ik nadenken over wat ik exact wilde ontwikkelen in die periode. Animeren vond ik in voorgaande studieprojecten leuk om te doen, maar behoorde door gebrek aan ervaring en skills nog niet tot een volwaardige techniek die ik daadwerkelijk beheers.
concept

Ik vind onderzoek een cruciaal onderdeel van hetgeen wat ik maak als ontwerper, omdat het dan vaak meer een informatieve functie krijgt. De focus voor mij als maker ligt op het produceren van content die altijd zijn oorsprong terugvindt in zorgvuldig verworven data. Na de presentatie van in60seconds op de Academie, kwam ik vrij snel tot de conclusie dat deze kernwaarden ook dit bedrijf toebehoren. Daarnaast is de core business van in60seconds het maken van animaties. Dit sloot perfect aan op mijn eerdergenoemde voorwaarden voor een stageplek. Om die reden wilde ik heel graag stage lopen bij in60seconds, wat uiteindelijk ook is gelukt. Het woord stage begon zijn vieze nasmaak al iets meer te verliezen…

mijn eigen project

Voor mijn stageproject wilde ik een animatie wilde maken die verbonden is aan de actualiteit maar niet zijn relevantie binnen een half jaar zou verliezen. Na veel afwegingen, wilde ik een animatie maken wat gaat over een onderwerp wat veel mensen bezig houdt: Hoe algoritmen, en de daar uit voortkomende data, ons leven beïnvloeden.

“Voor mijn stageproject wilde ik een animatie maken die verbonden is aan de actualiteit maar niet snel zijn relevantie zou verliezen.”

Veel research en storyboard-sessies later, stond er een verhaallijn met voice-over en een door mij ontworpen Visual Design. Nu kon het echte werk beginnen: Het animeren. And boy, heb ik dat deels onderschat. Het tot in detail uitwerken van een beweging heeft veel voeten in de aarde en vergt veel inzichtelijk vermogen om daadwerkelijk een ‘move’ te begrijpen.

De animatie

Desalniettemin vond ik het een ongelooflijk leerzaam proces. Het ontwikkelen van een skill is een oneindig proces en dit blijkt wel uit de ontelbaar hoeveelheid stappen die je maakt om echt iets te kunnen animeren. En nog valt er heel veel te leren. Voor mij is dat wel hetgeen wat animeren leuk maakt: het is een voortdurende methode die je blijft intrigeren

Tijdens de concept- en productiefase kreeg ik veel ondersteuning. Zo heb ik samen met Fleur de voice-over tekst geschreven, heeft Lars veel meegekeken naar het Visual Design en hebben Boriz en Almar veel geholpen tijdens het animeren. Het team van in60seconds heeft een heel gemotiveerde indruk achtergelaten. Het zijn hele harde werkers die complete en indrukwekkende eindproducten aanleveren. Ook hangt er een goeie sfeer op kantoor en zijn ze hier niet vies van een beetje gezelligheid. Eigenlijk is stage best een prima woord. Je moet alleen zelf wel echt weten wat je wil en daar het beste van maken.

kom je ook stage bij ons lopen?

Bij ons krijg je de tijd om naast je stage te werken aan je eigen project onder begeleiding van onze animatoren en designers. Lijkt jou dat leuk, of ken je iemand anders die nog op zoek is naar een stage? Neem dan contact met ons op via onderstaande link.

Stageformulier aanvragen

stage-loop