OVER DE KLANT

Siriz is de specialist bij onbedoelde zwangerschap. Wij bieden preventie, ondersteuning en zorg. Door middel van voorlichting onder jongeren willen we het aantal onbedoelde zwangerschappen in Nederland terugdringen. Daarnaast verlenen wij kortdurende en langdurende psychosociale hulp aan vrouwen en mannen die te maken krijgen met een onbedoelde zwangerschap. Tevens bieden wij opvang aan zwangere vrouwen zonder woonplek die intensieve begeleiding nodig hebben als voorbereiding op het moederschap op jonge leeftijd. Wij werken in heel Nederland met 50 beroepskrachten en 75 opgeleide vrijwilligers. Siriz is opgericht in september 2010 en komt voort uit de VBOK.

sector-nonprofit

KLANTVRAAG

Siriz legde bij in60seconds de vraag neer om een aantal animaties te ontwikkelen die onderdeel konden uitmaken van lesmateriaal / voorlichtingsmateriaal. In elke animatie werd een situatie voorgelegd, waarop de vraag ‘Wat doe jij?’ gesteld werd. De animaties konden zo discussies in de klas aanwakkeren.

illustratie-klantvraag

Het creatieve proces

De jongeren uit de animaties moesten bestaan uit verschillende leeftijden. Van verschillende culturen afkomstig. Ze moesten realistisch zijn, maar niet zo realistisch dat een kijker zich niet meer kon identificeren met het personage. Het kon ook niet te cartoony dat de kijker de animatie niet serieus zou nemen. Een behoorlijke uitdaging. Samen met de klant werd besloten over realistische voorbeelden die we uit gingen beelden en de daarbij horende kleding / gedrag. Interessant was het vertellen van het verhaal in alleen maar beeld, zonder voice-over. Hierdoor moest het meteen duidelijk zijn voor iedereen wat er gebeurde. Situaties moesten dus simpel zijn, maar de stijl moest daardoor ook simpel en niet te complex zijn.

illustratie-klantvraag

BEHAALDE RESULTATEN

We maakten in totaal 8 animaties voor 4 verschillende leeftijds- en cultuurgroepen: 12 t/m 14 en 14 t/m 19 jaar met Nederlandse achtergrond, en voor deze laatste leeftijdsgroep ook een aantal animaties die meer gericht zijn op de Surinaamse, Antilliaanse, Turkse en Marokkaanse cultuur.

We besloten de verschillende onderwerpen en dilemma’s door middel van herkenbare situaties uit te beelden, zonder voice-over tekst. In de situaties eindigen we telkens met het dilemma, en de vraag ‘Wat doe jij?’. Dat kunnen specifieke vragen zijn: deel jij de naaktfoto van je vriendin met jouw vrienden? Met hoeveel jongens zoen jij op een avond? En uiteindelijk kan het leiden tot kernvragen zoals: waar liggen jouw grenzen? Durf je nee te zeggen ondanks (groeps) druk? Hoe kom je op voor jezelf?

Het visual design van de animaties is fris, speels maar ook sterk gestileerd met simpele vormen. De simpele vormen zorgen ervoor dat er niet te veel afleiding is en de essentie van de situatie duidelijk naar voren komt. De personages hebben behalve een mond verder geen gezicht, en hun handen, armen en benen bestaan uit een enkele lijn. Het blijkt echter dat je juist met deze beperking emoties helder kan over brengen: met behulp van lichaamshouding, reacties in beweging, en de stand van de mond. Door hun gestileerdheid zijn de personages bovendien algemener qua uiterlijk en daardoor gemakkelijker identificeerbaar.

De animaties zijn grappig én met een serieuze ondertoon. Ze zijn concreet én laten toch ook veel ruimte voor interpretatie en discussie. Wij denken dat dit precies de juiste balans is, die nodig is om met middelbare scholieren te praten over deze onderwerpen. Siriz heeft veel positieve reacties uit de klas en van docenten gekregen. Uiteindelijk is er ook extra lesmateriaal gemaakt en ingezet. In 2016 hebben zij besloten om van drie van deze animatie’s verkorte bioscoopversies te maken die te zien waren voor grote films als Batman vs. Superman en Captain America.

illustratie-resultaat

De groep en de foto

Alleen Thuis

Team

Ontmoet het hele team ›