Het idee

Ik wilde graag in deze periode iets maken wat totaal buiten mijn comfortzone lag. Hierin wilde ik graag de nadruk leggen op mijn stijlontwikkeling en het animeren daarvan. Via mijn zus (master architectuurgeschiedenis) ben ik op het onderwerp ‘de keuken in de 20e eeuw’ gekomen. Vroeger leefden we zo anders, en dat staat alleen maar in boeken!

Stage Manique 01
stageverslag animatie manique

Daarom heb ik een fictief concept bedacht, waarbij kinderen van de basisschool door middel van een expositie kennismaken met de woonrituelen van vroeger. Mijn animatie wordt een onderdeel van deze expositie, en er zal worden uitgelegd hoe de keuken door de 20e eeuw heen veranderd is van een plek die verafschuwd werd, tot een plek wat nu het hart van het huis wordt genoemd.

“Ik wilde iets maken wat totaal buiten mijn comfortzone lag”

manique-stijlontwikkeling

Stijlonderzoek

Na de informatieanalyse en het schrijven van de voice over tekst heb ik een uitgebreid stijlonderzoek gedaan. Eerst heb ik referentiemateriaal verzameld uit de tijd waar mijn animatie over gaat, waarna ik vervolgens veel ben gaan testen met kleur, vorm, texturen en perspectief. Hoe meer ik ging proberen, hoe origineler de stijl werd. Ik heb gekozen voor het ‘platgeslagen perspectief’, waarbij het in eerste oogopslag niet helemaal klopt, maar wel een leuke uitstraling heeft.

Ook werkt deze stijl perfect om de indeling van een woning te laten zien. Uiteindelijk zijn al mijn gemaakte keuzes gebaseerd op het referentiemateriaal zodat de stijl precies aansluit bij wat ik graag wil uitstralen met mijn animatie.

manique-2

Storyboarden & visual design

Aan de hand van deze nieuwe stijl heb ik een storyboard gemaakt, die ik vervolgens heb uitgewerkt. Het uitwerken van mijn storyboard ging redelijk snel omdat ik in mijn stijlontwikkelingsfase al heel veel had uitgedacht en uitgewerkt. Ook het visual design uitwerken nam niet zoveel tijd in beslag als ik had gedacht, omdat ik veel regels had vastgesteld en al veel objecten had uitgewerkt. Toen was het eindelijk tijd om te animeren! Dankzij Barbara de Bruyckere heb ik een professionele voice over wat zeker een toevoeging is voor mijn animatie. Door steeds meer details en bewegingen toe te voegen werd het stukje bij beetje de animatie die ik in mijn hoofd had. Met heel veel hulp van mijn stagebegeleider en de andere animatoren heb ik veel nieuwe technieken kunnen leren die ik zeker kan toepassen in toekomstige projecten. Het sounddesign maakt de animatie helemaal af!

“Ik heb veel nieuwe technieken kunnen leren die ik zeker kan toepassen in toekomstige projecten. ”

Wat heb ik geleerd?

Ik had mij voor mijn stage al ingeschreven voor een specialisatie: Visual Design. Ik had gehoopt dat deze stage mijn keuze zou bevestigen en ik kan alleen maar zeggen dat het ook daadwerkelijk gebeurd is! Ik ben erachter gekomen dat ik het ontwerpen heel leuk vind, maar ook het proces daar naartoe. Het ‘waarom’ spreekt mij erg aan: niet zomaar iets maken. Ik denk dat er nog een heleboel te leren valt op dit gebied!

stage manique visual design

kom je ook stage bij ons lopen?

Bij ons krijg je de tijd om naast je stage te werken aan je eigen project onder begeleiding van onze animatoren en designers. Lijkt jou dat leuk, of ken je iemand anders die nog op zoek is naar een stage? Neem dan contact met ons op via onderstaande link.

Stageformulier aanvragen

stage-loop