Waarom? Ervaring delen, ziekteverzuim voorkomen

Een intensief begeleid sportprogramma voor een grote groep werknemers – een goedkope grap is het zeker niet. Partners Arent Benthem en Paul Schilp hadden dan ook goede redenen voor dit experiment. Beiden waren zelf een aantal jaar geleden begonnen met het volgen van hetzelfde intensieve sportprogramma, en merkten zelf welke effecten dat had – fysiek én mentaal.

Een eerste beweegreden zat hem dan ook in de eigen ervaringen. “Ik merkte dat ik lekkerder in mijn vel zat, meer energie had, en vrolijker in het leven stond” – aldus Paul. Ook Arent vond de ervaring één om te delen: “Je leert in zo’n intensief programma een hoop over jezelf, over je lichaam, je energie, je voeding…wij voelden allebei sterk dat we deze kennis en ervaring graag wilden delen met onze werknemers.”

‘Fysieke inspanning lijkt een goede tegenhanger van mentale stress.’


Daarnaast speelden ook bedrijfseconomische overwegingen een rol. In navolging van de algemene maatschappelijke trend, heeft in60seconds te maken met ziekteverzuim door stress/burn-out klachten. “Daar moeten we iets mee. We proberen aan verschillende knoppen te draaien om de werkdruk te verminderen. Één van die knoppen was voor ons de fysieke gesteldheid van onze medewerkers. Fysieke inspanning blijkt een goede tegenhanger van mentale stress. Door het aanbieden van een sportprogramma hopen we dat werknemers zich in het algemeen beter voelen, en daarmee in de toekomst uitval te voorkomen.”, aldus Arent.

The Deal
  • Twee maanden lang op dinsdag en vrijdag van 12:00 tot 13:00 intensieve training onder begeleiding van professional trainers
  • Je moet de 2 uur sporttijd (uur sporten, 2 x half uur fietsen en omkleden) zelf op een ander moment compenseren
  • In het weekend op eigen initiatief weekendtraining in het park doen, je krijgt hiervoor een schema.

Partner Arent Benthem

Positieve ervaringen

Om te beginnen met de meetbare resultaten – die zijn er! Gemiddeld is het vetpercentage van de collega’s gedaald, de spiermassa gegroeid. Wie aan het begin nog met moeite in 1 minuut 20 burpee’s (een helse oefening, zie hier) kon, doet er nu 50. Ook interessant – niemand gaf aan dat de productiviteit op kantoor er minder op was geworden. 40% voelde zich zelf productiever.

Belangrijker nog zijn de subjectieve positieve ervaringen van het programma. Een greep uit de meest gehoorde reacties:

  • “Ik voel me vrolijker.”
  • “Ik ben doodop na de trainingen, maar voel me over het algemeen een stuk energieker.”
  • “Ik slaap beter.”
  • “Ik heb het idee dat we veel meer een team zijn geworden. We leren elkaar op een andere manier kennen.”
  • “Ik ben trots op mezelf maar ook op het kantoor dat we dit gewoon doen met zijn allen.”
  • “Ik heb het idee dat ik beter weet hoe ik gezond kan leven.”


‘Ik ben doodop na de trainingen, maar voel me over het algemeen een stuk energieker.’


Daarmee lijkt doel nummer één – het delen van de positieve sportervaring voor lijf en geest – te zijn gehaald.
Het is nog te kort dag om aan te kunnen tonen of het sportprogramma ook daadwerkelijk ziekteverzuim voorkomt, doel twee. Maar de overwegend positieve fysieke ervaringen geven wel goede hoop. Daarnaast is er een derde onvoorziene winst behaald – de meerderheid geeft aan dat de teamspirit er een stuk sterker op is geworden.

Goed opletten als er wat uitgelegd wordt.

Do’s en Don’ts

Welke lessen hebben we geleerd van de afgelopen 2 maanden? Wat zouden wij andere bureaus aanraden die ook overwegen met collega’s te gaan sporten? En op welke punten kunnen we verbeteren?

Wel doen
  • Samen lunch inkopen, samen eten. Het kantoor laat bestellingen bij een supermarkt langskomen. Het wordt zo een stuk makkelijker een gezond eetpatroon te vormen.
  • Oefeningen in kleine teams. In tweetallen, drietallen of viertallen oefeningen doen blijkt populair. Goed voor de teambuilding
  • Pas planning aan. Geen meetings of workshops in het tijdslot 11:30 – 14:00 op dinsdagen en vrijdagen. Een grote ingreep, maar wel nodig om er voor te zorgen dat iedereen ook kan komen.
De “long jumps” leken soms wel eeuwig te duren.
Niet doen
  • Veelgehoord: het tijdstip. Aan de ene kant is overdag trainen een welkome onderbreking van de werkdag. Aan de andere kant valt het veel collega’s toch zwaar om na een intensieve workout nog een halve werkdag te maken. Wie traint om 16:00 hoeft daarna alleen nog maar aan avondeten te denken.
  • Commitment. Het is niet voor elke functie even makkelijk om werk te verschuiven. Ook is niet iedereen van nature even goed in inschatten en plannen, wat er voor zorgt dat er soms mensen op kantoor bleven om werk af te maken.
  • Één smaak. Het gekozen sportprogramma is heel fysiek en intensief, en gericht om op gecontroleerde wijze je grenzen te verleggen. Niet iedereen voelt zich aangesproken door de stijl van de sportschool.
  • Één team. Het is onvermijdelijk dat niet iedereen mee kan doen met een sportprogramma. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een sportprogramma zorgt voor onderscheid in het team. Zorg daarom dat er genoeg activiteiten blijven waar wél het hele bureau aan kan meedoen.



En nu, hoe verder?

in60seconds heeft besloten de helft van het bedrag voor het vervolgprogramma aan te bieden. Daar is een grote groep op ingegaan. Een aantal andere teamleden heeft besloten toch liever te sporten met een voetbalteam, of bij hun eigen sportschool om de hoek. En de gezonde lunchtafel? Dat is een blijvertje! Al met al kijken wij als team allemaal terug op een waardevolle ervaring binnen en buiten de sportschool.

Onze dikste vriend deze afgelopen 2 maanden.